kolmapäev, juuni 25, 2008

Abielu Eesti moodi


Minu tänane väike jutuke on ilmselgelt inspireeritud viimaste nädalate kinoelamustest, kus filmides oli abieluteema esiplaanil. Minu plaan pole aga isiklikuks minna, vaid vaadata läbi huumorinurga või siis ka mõningase pisikese tõespektri abielusid, mis meid ümbritsevad. Loomulikult pole alljärgnev jutt absoluutne tõde aga mingid üksikud märksõnad on ehk tuttavad kõigile, kes ise abielus või seda seisundit kõrvalt näinud.

Kui üldse isiklikuks minna, siis võtan selle õiguse endale ja kuulutan valehäbita, et paraku ei esinda ma ilmselt tüüpilist Eesti naist, kes abielluda tahab selleks, et tunda end turvaliselt. See ei tähenda, et ma abieluvastane olen ja ühel päeval ise valget pruutkleiti kanda ei soovi aga lihtsalt kahe inimese ametlik liit on minu jaoks nii püha ning aju dikteerib, et armastus on kauniduse märk ja abielu selle sümbol. Ikka kuuled siit-sealt meestelt lauseid „ta tahab turvatunnet, selleks ka abielu teema”. Võimalik tõesti, et tüüpfraas ei iseloomustagi mehe enda hirmu selle kõige ees ning tõepoolest enamuse naiste loogika kohaselt see turvatunne siis ka (mingiks ajaks) saabub. Ise olen pigem kahe jalaga maa peal olev romantik, kes adub selle sahtlipõhja lebama jääva paberi väärtust teisiti, tunnistades et puhtalt fakt abielus olemisest ei hoia lille elus. Abielu tahab kastmist, tegelemist, pühendumist. Nii olengi ma vastand harju keskmise arvamusele ning ei esinda seda protsenti õrnemat sugupoolt, kes mehele ennast häbenemata Teele kombel pakkuma hakkab, argumenteerides abielu vajadust, kui kindlustunde ja turvalise keskkonna loojat.
Aga omad nõudmised on mul siiski:) Endise juristina soovin mehelt, kes põlvele laskub, abieluvaralepingut - minu jaoks niivõrd loomulik osa abieluprotsessist, kuid mis ei tähenda seda, et ma räägin lahutusest enne, kui abielus olen:)

Valiku tegemine ei ole muidugi naljaasi ja sooja soovitusena tasuks ilmselt 2-3 sammu edasi mõelda ja endale selgeks teha, kas lisaks füüsilisele tõmbele, toredale iseloomule ka Sul oma abikaasaga 30 aasta pärast millestki rääkida on. Mulle tundub aina enam, et paljud paarid avastavad kümneid aastaid hiljem hoopis kellegi muu enda kõrvalt ja küsivad ahastusega iseendalt, et mida teeb maika ja väljaveninud dressipükstega vanamees mu köögis või kust see vinguv rullidega vanamutt mu voodile sattus. Siis on aga hilja juba uut võimalust leida, kui kogu elu teist mööda läinud.

Nii tekibki küsimus, et miks mõned abielumehed ja ka naised sügelevad justkui oma soovitud turvatunde sees ning kui võit kodus, ennast (enam) mugavalt ei tunne, haarde laiemaks muudavad või ennast käest ära lasevad?

Ehk tuleb olukord tuttav ette allpooltoodust.

· Iseseisvusabielu
Ema tuleb töölt koju ja ostab tee pealt Peetri pizza. Kodus paneb pizza mikrosse ja kui välja võtab, läheb oma tuppa, sööb pizzat ja vaatab telekat ning saadab teistele pereliikmetele oma mobiiliga teate, et pizza on laual.
Pluss: egodele ja kiire ajagraafikuga inimestele parim meelelahutus.
Miinus: puudub üksmeel, kokkuhoidmisinstinkt ja soov seda kõike saavutada.

· Vaikivabielu
Ema, isa ja laps istuvad juba kolmandat päeva köögis ja ei räägi omavahel. Lõpuks ütleb ema lapsele: „Ütle isale, et ta tuleks sööma”. Muud teated jätab naine mehele WC ukse peale. Sissepoole muidugi, sest sealt näeb ka kõige pimedam mees:) Ülejäänud suhtluskommunikatsioon teiste pereliikmetega käib külmkapi uksele jäetud teadete kaudu:)
Pluss: selgub, et järelmaksuga ostetud külmkapp ei olegi vaid toiduhoidmise funktsioonina kasutatav:)
Miinus: Suurtele mölalõugadele või aeglastele kirjutajatele halb variant.

· Jagelusabielu
Isa saadab ema p…e, ema saadab lapse p…e, laps saadab õpetaja p...e ja õpetaja saadab oma elukaaslase p…e ja ring saab täis.
Pluss: tavaliselt need paarid ei lahutata, sest neil on hirmus põnev:)
Miinus: massiliselt lõhutud perekonnaserviise.

· Eputamise abielu
Suhte üheks pooleks on tavaliselt naine, kelle abielu ülesandeks on lihtsalt „ilus” olla. Suurt ajumahtu, head haridust, avarat silmaringi ja koduste tööde tegemist temalt loomulikult ei nõuta - peaasi, et tibuke säraks nurgas ja sõbrad kadedusest rohelised oleksid:) Iga kuu toimub eelistatud mehe poolt uute kulinate ostmine, ilusalongi arvete kinni tagumine ning krediitkaardi limiitide suurendamine –ikka ühel ja samal eesmärgil, et juudijõulupuu parema kaunistaja poole ei läheks, ei viriseks ja eputusprogrammi konkurentsis hästi esineks:)
Pluss: „ilusa” naise abikaasana hakkad ka ise rohkem silma (kui vähegi söödav jorss oled)
Miinus: kui see ilu kõik ükspäev vanaduse tulekuga tuhmub ja läbitud iluoperatsioonide õmblused paistma hakkavad, ei ole mehel oma „kunagiilusaksolnud” naisega kamina ees mitte kui midagi rääkida.

· Äärmuslik abielu
Overworked and underfucked või underworked and overfucked.
Pluss ja miinus – ei kommentaari:)

· Generatsioonidevaheline abielu
Kui kaks ühe põlvkonna inimest liiga kaua ühes paadis püsinud, lapsed pesast välja lennanud, tuleb ilmselgelt liiga vana südamepool välja vahetada soovitavalt noore siresääre vastu, kes meeltesegaduses oma abikaasaga tõtt vaadates ekslikult teda vahel „isaks” kutsub.
Pluss: uut ja updeiditud mudelit saab kopsaka rahakoti olemasolul eriti lihtsalt rõngastada ja mis peamine – oma käe järgi timmida.
Miinus: ainuke oht võib tekkida ca 25 aasta pärast magamistoas, kui „isa” on vanaks ja nõrgaks jäänud, kuid keskikka jõudnud naisolevus veel sädemeid pillub.

· Harjumusabielu
Armulembus asendub kohustusega ja annab koha harjumusele. „Ei viitsi”, „pea valutab”, „vaatame homme”, „räägime mõni teine päev”, on vaid vähesed märksõnad, mis sellise eksistentsi puhul aset leiavad.Paraku ei toitu inimlik enesetunne ju ainult minevikust, vaid eeldab ka tänast päeva ja selle olemasolu suhtes, mitte vaid seda, mis kunagi OLI!
Pluss: niisama kõhtusügavatele vegeteerijatele parim variant!
Miinus: lauset „Tere tulemast kõik, kes julgevad vanast lahti lasta ja kohtuda uue reaalsusega” seal peres ei kuule.

· Laste pärast abielu
Partnerid on valmis lapsi saama ja omama, lihtsalt tekib küsimus – kas olulisem on laste kvaliteet või nende hulk või nende rahulik elukeskkond?Kui lapsed majas, ei ole ju ometigi vaja mehel enam oma naist ilusate sõnadega hellitada või teda majapidamistöödes aidata (õlu maitseb märksa paremini):). Lausa keelatud on naisel edaspidi oma meest muu, kui rahakoti või spermatoonorina tunnistada, sest ega mees ju tähelepanu ei vaja - ainult naised ihkavad armastust ja lähedust:) Lahkuminekuvariandid on out, sest hirm suurem kui asi ise. Oleme ju kõik oma lapsepõlve produktid ja ilmselgelt on parem elada perel ebaterves perekeskkonnas, kus tibupojad näevad-tunnetavad ema-isa jamasid, kui eraldi kodudes, kus lapsed paugust lakkavad olemast oma ema-isa lapsed (uue seadusega kustutatakse nimed ka sünnitunnistuselt igaks juhuks:)).
Pluss: (kehtib vaid laste osas) suurest süümepiinast on lastele kõik lubatud ja jäätisejärjekorras võib seista kolm ringi järjest ning kauplusest saab ilma suurema kisata kõik mänguasjad korvi panna:)
Miinus (kehtib kogu perele): kustunud tule juures ei saa vanemad ise sooja ning paraku ka lapsed külmetatakse ära.

· „Edukas” abielu
Märksõnadeks on liisitud autod, maja mere ääres, brändiriietes perekond, suur koer, uhked välisreisid, pereema kiidulaul kui hästi lapsed õpivad, kui edukat karjääri mees tööl teeb ning kui suurepäraste teadmistega ta ise on.Kiire tempo ja töökoormuse tõttu suhtlevad vanemad lastega peamiselt läbi MSN videopildi ja armastust avaldavad viiesaja kroonistega. Esimesed sõnad lastelt öeldakse lapsehoidjatele ning kapisisusid valdavad vaid majapidajannad.
Pluss: (kehtib kogu pere jaoks) kogu elu sõidab ühes rütmis ja rutiini esineb harva. Money talks.
Miinus: (kehtib pere ja teiste jaoks) ideaalse fassaadi taga võib olla aga mingi hetk üle oma võimete elamist (mida kiivalt ka lähedaste sõprade eest varjatakse). Lahutused peale „edukat” perioodi on kahjuks kiired tulema, sest inimsuhete püsivuse kõlbelisuse astet ei määra vaid ühine rahakott ja majapidamine. Suhted ise on need, mis siis oluliseks saavad aga paraku pole nendega olnud seal peres aega tegeleda.

Rohkem ei viitsi kirja panna, kes tahab võib ise kommentaarides loetelut jätkata:)

Solvumine on muidugi vabatahtlik aga ma tõesti loodan, et keegi ei võtnud midagi isiklikult ja kui võttis, siis ehk oleks aeg miskit muuta ja endiselt mitte isiklikult võtta:) Tugev ja üksmeelne kodu kasvatab oma liikmetes üllaid printsiipe, siis kui ta ei eralda end ümbritsevast kõrge taraga ja tema elanikud ei näita igale möödujale ebasõbralikult hambaid.

Ära abiellu sellega kellega elada, vaid sellega kelleta elada ei saa!

13 kommentaari:

Anneli ütles ...

Ma isegi vist oleks pealkirjast sõna "eesti" ära jätnud, usun, et see kehtib ka laiemalt:) Kirjutad tabavalt ja eks seda äratundmisrõõmu- ja kurbust leiavad siit paljud... Elu on kord selline:)

Laps Eestis ütles ...

Heh. Mina tahtsin just öelda, et põhiline on justkui puudu. Minu jaoks siis. Mehe ja naise võrdväärne partnerlus, kus mõlemal osapoolel on täita oma koht ja kohustused. On oma sõnaõigus ja oma panus. On rõõmud ka ikka!!! On tasakaalu - kasvõi mõnikordki.
Nii endas kui teises parimale keskendudes ja ainult oma nõrkustega konstruktiivselt tegeldes on lootust seda ka leida. Edu Sulle Sinu otsingutes!

Anonüümne ütles ...

Jube muhe jutt, kusjuures väga tabav, sest paljudes suhetes just nii toimubki, ainult, et sa tõid huumorit siia sekka ja päriselus muidugi pole kõik see väga naljakas:(
Ma arvan, et pooled või rohkemgi veel inimestest ei ole rahul suhtega, mis neil on aga selle parandamiseks või uue loomiseks nad ka midagi ette ei võta. Ma isegi käin juba kolmandat aastat naisega, kes on mu lapse ema ja tore kaasa aga... Ringi ka pole vaadanud, kugii nüüd juba vist peaks, sest pole meil enam ei voodielu ega särtsu.
Gerli, sa oled tubli, et sellised teemad üles võtad ja ma arvan,e t need, kes su jutu peale solvuvad on ise nõrgad ja ei taha muutust oma ellu.

Anonüümne ütles ...

Sa oled juba korra ju valget pruutkleiti kandnud ja nägid väga väga ilus selles välja:)

Jah, see polnud küll pulm, vaid moeshow. Mis aastal see oli, mäletad?

Unknown ütles ...

Vaidleksin vastu, kes arvab, et abielud ongi põhiliselt sellised. Minu oma ei ole, minu lapsepõlvekodu oma kah ei olnud (ei ole siiamaale nii koledaks läinud). Siintoodu on väga negatiivne nägemus minu meelest. Minu tutvuskonna abielupaarid küll nende valemite järgi ei käi - ilmselt me pole ka nii edukate killast, enamasti pole nt emal oma tuba. Või kui on, siis see on töötuba, mitte telekavaatamise ja pitsasöömise tuba. Pigem on see vist juristide või ka nende lähema tutvuskonna abielude ülevaade - selle kohta ma ei oska midagi arvata. Aga ma olen valmis uskuma, et kui inimene oma hinge rahale müüb, siis tal on valida ainult selliste partnerluste vahel.
Minu tutvuskonnas on täpselt üks jurist ja kuna tema naine on sotsiaalvalla inimene, siis nende abielu küll midagi siit ei meenuta. Pigem ikka sinna sõbraliku partnerluse kanti, kuigi eks oma hädad ole igas peres ka muidugi. Ja neid üritatakse kahtlemata võõraste eest varjata. Aga kui oma oma püsisuhtes näen palju kaunist ka kümme aastat pärast selle algust, siis ma usun, et seda on veel paljude teiste elus ka.

Gerli ütles ...

Aitäh tagasiside eest!

Kõik kommentaarid õiged, st ongi igasuguseid abielusid ja selleks oligi suur hüüumärk, et see pole absoluutne tõde ja pigem väike huumor, mille küljes mõni terake reaalsust, kuid ei midagi isiklikku ja keegi ei tohiks ka võtta isikikult.

Nii nagu on paremaid ja halvemaid suhteid, lapsevanemaid, lapsi, sõpru jne, on ka paremaid ja halvemaid abielusid. Olen ikka sedameelt, et abielu ja otsus sinna liitu astuda, peab olema siiras soov, mitte raha, hirm, pelgalt laps või mõni muu teema. Armastus on see mis sünnitab abielu.

Nii, et täiesti õige, et inimene, kes oma hinge rahale müüb, müübki selle vaid rahale ja sellega asi piidrub. Paraku on üsna palju siin ilmas ka neid, kelle jaoks raha paneb rattad käima ja ei miski muu. Olgu nendega, igatahes palju on ka neid, kes hindavad siiraid väärtusi.
Kas nüüd juristide vallas asjda nii või naa, ei oska öelda, sest ei suhtle nii suures osas juurainimestega. Aga õnneks on minugi tutvusringkonnas selliseid abielusid/suhteid, mille kohta vaata ja imestad ja vaatad ja imestad veelkord, sest need inimesed õitsevad ja nende vahel on tugev liit ja üksteisemõistmine. Või nagu sa Triin tabavalt ütlesid, siis neis suhetes on kaunist ka kümne aasta pärast. Ja kui vaadata Eesti lahutuste protsenti, mis on ebanormaalselt kõrge 68%, kui võiks olla 6-8 siis paadunud optimistina, ma loodan ikkagi, et neid õnnelikke suhteid ja abielusid on rohkem, kui me usume:)

Unknown ütles ...

Kuulge naised, mida te siin põlksite. Jutt ju jumala õige, vaata mis protsent iseloomustab lahutusi ja kui palju on neid, kes abielluvad last pärast, selleks et aasta pärast lahutada või raha pärast või kes kurat teab mille pärast.
Kui ikka vähegi aju on, siis sa ei tee sellist otsust lambist, ega ma stagnaajal ela, kus tite taha keerates, pidid kohe naiseks võtma või mis iganes variant. Selleks ongi lahe, et tänapäeval saad ka niisama koos elada, ilma, et keegi viltu vaataks ja siis juba kooselu jooskul teha oma valik, kas abielluda või mitte. Pole survet ühiskonnalt ja vanematelt.
Nii, et relax ja nautige teineteist ja kui abiellutte (mis on ilus mote) siis ikka sellega, nagu Gerli ütles, kelleta elada ei saa, mitte kellega elada:)

Anonüümne ütles ...

Kaotasite oma hoomorimeele või pole teil seda olnudki tahaks küsida mõne kommenteerija käest? Hea, et Inglismaal ei ela, seal pillutakse teravat huumorit iga sekund:)

Kusjuures ma olen advokaat ehk siis juurainimene:)
Meil ei käi asjad sugugi teistmoodi, kui maarahval põllu peal, liinitäitjal tehases, sekretäril rate.ee taga jne. Meil on samuti kaks kätt ja kaks jalga, silmad, kõrvad, suu ja üks süda, mis valutab või õnnelik on.
Kõik oleme inimesed ja elame oma elu nii hästi või halvasti, kui oskame ja ehk kraabibki hinge nii mõnigi asi oma abielust, kui seda juttu loen (ehk siis ise olen teinud vigu või naine teinud neid), kuid nüüd isiklikult võtta, kui keegi terava huumoriga asjadest kirjutab? Pigem ikka mõnus muie tuli suurnurkadesse, kui vahvalt see plika siin heas mõttes paugutab:)
Vähemalt tema ei tundu sellisena, kes pea ees vette hüppaks, peaasi, et saaks:)

Unknown ütles ...

Ma saan aru, et mu hooletult juurainimeste suunas õhku visatud kivi on kellelegi pihta saanud :-( Ilmselgelt täiesti alusetu tõesti arvata, et juurainimesed oleks erilised krokodillid. Pealegi on minu ainuke tuttav juurainimene nii minu hinnangul kui oma naise jutu järgi armastav abikaasa ja tore hooliv isa. Koos juba oma 15 aastat. Nii et tõesti, juurainimesed on samasugused nagu teisedki minu tutvuskonna abielurahvas. Üksteist toetavad, ikka inimlikke väärtusi hindavad armastavad olendid, kes on valinud enda terviklikuks saamiseks partneriga püsisuhtes elamise tee.
Aga kust need lahutuste protsendid selliseks lähevad? Ilmselt on tõesti ka ringkondade kaupa lahutajaid ja lootuse kaotanud mitmenda ringi inimesi.
Kui nende üle nalja viskamine kellegi tuju paremaks teeb - miski rahvuslik omapära meil vist sedasorti asja huumoriks pidada, siis andke minna! Mina tõmbun parem oma mõnusasse urgu.

Anonüümne ütles ...

Kujutad ette juurainimene sai su kiviga pihta jah, juurainimene koos lisalepingu ehk laste ja naise ja abieluga:)
Mamma-mia loomulikult on kõik kommentaarid lubatud ja avalikud ja vaid autor võib siin kustutustööd teha, kui soovib aga ma ikka Triinuke natukene muretsen sinu huumorimeele pärast. Teil seal urus vist nalja ei mõisteta aga selge, ei noki:)

Lihtsalt elu ei maksa nüüd ka sumrtõsiselt võtta ja nagu autor ütleb, siis ärge otsige sealt absoluutset tõde. Ma arvan, et nii ka on!

Nalja viskamine "nende üle" teeb tuju paremaks - no ajab ju suunurgad ülesse poole kui keegi nii naljakd mõtted paberile paneb, isegi kui karm reaalsus on see millest kirjutatakse aga siiski humoorikas võtmes.
Loomulikult on
Viimased andmed abielulahtuste protsendist on tiba kukkunud ehk 64% aga oleme esirinnas maailmas selle numbriga:)
Ütle millal enne eestlane oma suu vakka on hoidnud ja ongi tore, et kirjutatakse ja veel toredam kui huumoriga (mina siit küll pahatahtlikku huumorit välja ei lugenud), mitte nagu mõni väljaanne:)
Jõudu juurainimestele ja autorile ja urusolijatele!

Anonüümne ütles ...

Loll kannatab aga tark muudab:)

Anonüümne ütles ...

Lauri saatpalu ütleks nii, et kui isiklikult võtad, oled ise süüdi.

Anonüümne ütles ...

Ma ütleks pigem, et niivõrd elulised ja mõistetavad näited